12 september 2024 -

Disclaimer: de website is onder constructie. Waar u leerjaarcoördinator(en) leest, gaat het om onze conrector(en) a.i.

Veelgestelde vragen

Waarom het Gemeenlijk Gymnasium Hilversum (GGH)? Ik kan toch ook voor een gymnasium of vwo opleiding op een andere school kiezen? We hopen je te laten zien dat het kiezen voor onze school vooral ook veel voordelen biedt.


De onderstaande vragen geven je daar antwoord op. Verder is het vooral goed om te komen kijken en onze school te ervaren. Dan merk je dat de sfeer op school heel prettig is, de mogelijkheden groot zijn en de kwaliteit heel goed is.


Mocht je nog aanvullende vragen hebben dan hopen we dat je contact met ons opneemt. Dat kan door te mailen naar lubbers@ggh.nu.

Een paar veel gestelde vragen op een rij:

- Waarom zou ik voor een categoraal gymnasium kiezen (een school waar gymnasium het enige schooltype is)?

Bij ons op school is alles erop gericht om kinderen die dit niveau van onderwijs aankunnen dat ook zo goed mogelijk te geven. We zijn zeg maar specialisten. Ook doen alle kinderen hier hetzelfde en vind je sneller iemand die net zo denkt en leert als jij. Dat geeft een speciaal gevoel en dat is voor velen fijn.

 

- Latijn en Grieks leren, wat heb je daar eigenlijk aan?

Latijn en Grieks behoren tot de klassieke talen. Buiten dat ze je uiteraard extra uitdagen leer je er ook heel veel van. We hebben een aparte folder over de Klassieke Talen gemaakt (ook te vinden bij de Downloads) om je daar wat meer over te vertellen. Belangrijkste is dat je je algemene taalbegrip veel beter ontwikkelt omdat bijvoorbeeld de moderne talen Italiaans, Spaans, Frans en zelf Engels, Duits en Nederlands van het Latijn geleend hebben. Ook leer je bij deze talen over de oude culturen en hun prachtige verhalen die tegenwoordig weer veel gebruikt worden in films, kunst en dergelijke. Zoek het Griekse mythologische wezen Kerberus maar eens op, dat beest lijkt toch wel verdacht veel op Pluisje in het eerste deel van Harry Potter.

 

- Ik kom van buiten Hilversum. Wordt er rekening mee gehouden bij de klasindeling?

Ja, er wordt rekening gehouden met je woonplaats. Kinderen die bij elkaar in bijvoorbeeld Bussum, Laren of Loenen wonen delen we altijd in in een klas waarin meer kinderen uit hun woonplaats zitten zodat ze niet alleen hoeven te fietsen.

 

- Wat zijn de schooltijden?

Op maandag, dinsdag en donderdag heb je les van 8.30 tot 15.10 en op woensdag en vrijdag van 8.30 tot 14.20. Mocht je extra activiteiten willen volgen op school (denk aan theater of debat) dan kan het zijn dat dat na je lessen is en je daarvoor dus wat langer op school bent.

 

- Hebben jullie ook extra uitdaging/verdieping wanneer ik dat fijn vind?

Ja, je kan bij ons veel extra dingen doen. Dat kan op het gebied van bèta (wiskunde, biologie, natuurkunde, scheikunde) maar ook debat en theater of door Chinees te gaan leren (kan je kiezen in klas 2). Wanneer je wat ouder bent kan je ook nog internationale certificaten halen voor Engels, Frans en Duits. Er is dus heel veel mogelijk als je dat wilt.

 

- Doen jullie veel aan bètaonderwijs?

Jazeker! Heel veel zelfs. In klas 1 volg je om die reden al natuurkunde en biologie en doe je veel proefjes (die noemen we practica). Uiteraard heeft ook iedereen wiskunde. We hebben een modern bètalab en lokalen waar je heel goed al die proefjes kan doen. Ook wanneer je in klas 1 zit krijg je daar je lessen om te leren zelf onderzoek te doen. Na klas 3 kies je de vakken waar je eindexamen in wilt gaan doen. Heel veel van onze leerlingen kiezen bètavakken voor hun eindexamen.
Ook buiten de schoolvakken om kan je veel extra dingen doen. Veel kinderen doen bij ons mee aan wedstrijden, olympiades. Dan strijd je met kinderen uit Nederland en als je heel goed bent ook met kinderen in andere landen. Mogelijkheden genoeg dus.

 

- Ik vind talen leren juist heel erg leuk. Wat doen jullie daar aan?

Op een gymnasium is er natuurlijk veel aandacht voor taal. Alleen al omdat je de klassieke talen volgt, Latijn en Grieks, leer je veel over taalstructuren en je leert taal analyseren. Maar we geven nog veel meer talen: Frans, Duits, Engels en ook Chinees. Je kan zelfs examen doen in het vak Chinees. Bij de vakken Frans, Duits en Engels kan je ook extra certificaten halen die over de hele wereld erkend worden. Dat is natuurlijk heel handig voor later.
Voor de kinderen die veel van lezen houden hebben we een boekenclub. Samen met anderen ga je boeken lezen en daarover discussiëren. Tijdens de lessen is er ook aandacht voor lezen en poëzie. Ook organiseren we speciale weken in het jaar waar we extra met taal bezig zijn. Altijd leuke en gezellige weken. 

 

- Gebruiken jullie ook laptops op school?

Ja, dat doen we zeker! We zijn een moderne school. In klas 1 neem je je eigen laptop elke dag opgeladen mee. Iedereen krijgt ook van school een Office 365 account zodat je ook goed kan werken op school en thuis. In de les werken we met zowel boeken als laptops. Docenten kiezen bewust een lesvorm die het beste past bij het onderwerp dat ze gaan behandelen.


- Zijn er ook creatieve vakken of activiteiten op school?

We hebben 3 kunstvakken in de onderbouw: muziek, beeldende vorming en drama. In beeldende vorming en drama kan je ook eindexamen doen. Ook organiseren we leuke en creatieve activiteiten. Zo hebben we natuurlijk verschillende feesten en zijn er kunstavonden: KunstLAB met allemaal verschillende theater- en muziekoptredens van leerlingen. Ook wordt er gesport op school en worden er sporttoernooien georganiseerd.


 

- Kan ik ook begeleiding krijgen?

Begeleiding is heel belangrijk op een school. Alle kinderen krijgen een mentor en in klas 1 en 2 heb je ook nog 2 mentorassistenten. Zij helpen je met het leren kennen van de school en daarna met leren leren en proberen je te stimuleren om je eigen talenten te ontdekken en te gaan voor je eigen dromen. Ook is er extra begeleiding mogelijk wanneer dat nodig blijkt te zijn. Dan kijken we samen met je ouders wat er nodig is.

 

- Is er ook aandacht voor persoonlijke ontwikkeling?

Ja, daar hebben we een aparte naam voor zelfs: Leadership. Leadership gaat over persoonlijk leiderschap: leren kijken naar jezelf en naar de wereld en je eigen verantwoordelijkheid in deze wereld willen en kunnen nemen. Vanaf klas 1 ga je daarmee aan de slag door middel van activiteiten. Elk leerjaar ga je er op een andere manier mee aan de slag.

 

- Maken jullie ook reizen naar het buitenland?

In klas 3 gaat iedereen naar de Ardennen, in klas 4 kan je kiezen uit verschillende reizen als Berlijn of Parijs en in klas 5 staat natuurlijk de klassieke studiereis naar Rome of Griekenland op het programma. Daarnaast gaan de leerlingen die Chinees kiezen op uitwisseling naar China en hebben we ook nog uitwisselingsprojecten binnen Europa met scholen in onder andere Griekenland, Finland, Tsjechië en Hongarije. Zo is er dus ook van alles te doen in het buitenland.


- Kan ik ook begeleiding krijgen?

Begeleiding is heel belangrijk op een school. Alle kinderen krijgen een mentor en in klas 1 en 2 heb je ook nog 2 mentorassistenten. Zij helpen je met het leren kennen van de school en daarna met leren leren en proberen je te stimuleren om je eigen talenten te ontdekken en te gaan voor je eigen dromen. Ook is er extra begeleiding mogelijk wanneer dat nodig blijkt te zijn. Dan kijken we samen met je ouders wat er nodig is. Klik hier om verder te lezen.


- Maar wat nou als je echt heel goed kan leren? 

De dingen heel snel begrijpt? Net wat anders denkt dan de meeste klasgenoten? Het zou kunnen dat je hoogbegaafd bent. Als hoogbegaafde leerling wil je je graag thuis voelen op de school van jouw keuze; die keuze maken is best spannend. Daarnaast kan je misschien wel goed leren, maar komt dat er niet altijd uit wanneer je een toets of overhoring maakt. Als je hoogbegaafd bent, snap je soms niet zo goed hoe dat kan. Daarnaast voel je je misschien soms niet begrepen door de mensen om je heen: waarom snappen zij niet hoe jij in elkaar zit? Op onze school willen we jou graag helpen bij de dingen waar je tegenaan loopt en daarnaast vinden we het nog belangrijker dat je kan zijn wie je bent. Bij ons op school ben je dus als hoogbegaafde leerling van harte welkom! Klik hier om verder te lezen.

30 januari 2021 Was onze Online Open dag voor ouders en leerlingen uit groep 8. Bekijk hier een terugblik op de Open Dag.

Wil je alvast een indruk krijgen van onze school? Bekijk dan hier verschillende filmpjes voor een impressie.